Seniai yra įrodyta vandens nauda bei privalumai. Šiais laikais galima rinktis iš įvairiausių rūšių tokių kaip stalo, šaltinio, mineralinio bei vandens iš čiaupo. Svarbu yra žinoti kiekvieno iš jų naudą organizmui, kadangi kaip vanduo ofisams, biurams, taip ir namams, maitinimo įstaigoms turi būti aukščiausios kokybės.

Vanduo iš čiaupo

Vanduo iš čiaupo yra dažniausiai naudojama vandens rūšis. Kalbant apie jos šaltinį tai yra požeminis vanduo, kuris dažnai yra gan užterštas, tad specialistas nerekomenduoja jo gerti prieš tai neišfiltravus.

Nors požeminiai vandenys Lietuvoje yra tikrai švarus, bet atsižvelgiant į tai, kad vandens kelias iki čiaupo yra gana ilgas ir vamzdynai gali būti užteršti, reikia nepamiršti apie filtravimą.

Vamzdžiuose gali būti per didelis kiekis geležies, mangano, sulfatų ar amoniako, tad patekus šioms medžiagoms į vandenį, suprastėja ir jo kokybė.

Stalo vanduo

Kita rūšis – yra stalo vanduo, kuri išsiskiria nuo kitų tuo, kad jis yra gaminamas. Toks vanduo yra dažniausiai praturtintas mineralinėmis medžiagomis. Taip pat jis būna papildomai mechaniškai mineralizuojamas arba atvirkščiai.

Jeigu vanduo turi per daug mineralinių medžiagų, jis yra skiedžiamas iki tol, kol jų kiekis pasiekia nustatytą normą. Kalbant apie skonį, jį taip pat reguliuoja esant reikalui, prideda kvapiąsias arba skonio medžiagas.

Šaltinio vanduo

Šaltinio vanduo yra išgaunamas tik iš vieno šaltinio ir tuo metu yra nustatoma vandens sudėtis. Žvelgiant iš kitos pusės, šaltinio vandeniui nėra taikomi tokie griežti reikalavimai kaip natūraliajam, tad šaltinio vandens mineralinių medžiagų sudėtis nėra kontroliuojama ir jos nėra privaloma nurodyti gaminio etiketėse.

Dažniausiai yra nurodoma tik informaciją apie vandens šaltinį. Kalbant apie reikalavimus, šios rūšies vandeniui yra taikomas tik vienas, kuris byloja, kad cheminė sudėtis turi atitikti geriamajam vandeniui taikomus reikalavimus.

Natūralus mineralinis vanduo

Paskutinė rūšis, kuria aptarsime yra natūralus mineralinis vanduo, kuris skaitosi geriausių vandenių iš visų. Tai yra dėl to, kad medžiagų sudėtis yra griežtai stebima ir net yra būtinybė turėti to patvirtinančius dokumentus.

Natūralaus mineralinio vandens kokybė bei sudėtis yra nuolat stebimi, taip pat kas pusę metų yra tikrinama vandens mineralizacija. Tad, galutinį vartotoją pasiekia aukščiausios kokybės vanduo, kuris susidarė požeminiuose kloduose per tūkstančius metų.

Žvelgiant į vandens paruošimą, reikėtų pabrėžti, kad siekiant išsaugoti visas naudingąsias medžiagas, yra naudoja speciali įranga, kuri išgauna vandenį iš požemių, vėliau jis yra paruošiamas ir pilstomas į butelius be sąlyčio su oru.

Tai yra ypač svarbu, kadangi tik tokiu atveju galima užtikrinti, kad į vandenį nepateks įvairiausios bakterijos.

Mitas

Taip pat byloja mitas, kad esantys natūraliame mineraliniame vandenyje nitritai ir nitratai kenkia sveikatai. Tai yra visiška netiesa, kadangi kaip tik yra rekomenduojama gerti tokį vandenį mamoms, kurios augina bei maitina savo kūdikius.

Apibendrinant
Straipsnyje aptarėme stalo, šaltinio, mineralinio ir vandens iš čiaupo privalumus bei ypatybes. Taigi, remiantis šia informacija, Jūs galite pasirinkti tinkamiausią vandens rūšį vartojimui tiek savo namuose, tiek darbovietėje ar kitoje vietoje.